Wildkamperen met de camper in Europa: op zoek naar vrijheid en avontuur

Zie je het voor je? Wildkamperen met de camper. Al reizend door Europa trekken. Door de uitgestrekte wildernissen van Scandinavië, de schilderachtige plattelandswegen van Frankrijk of langs de prachtige kust van Albanië.

Het idee van wildkamperen geeft iets onweerstaanbaars als we het dagelijkse leven willen ontsnappen. Waar vrijheid en natuur hand in hand gaan en je parkeert waar je maar wilt. Nou ja, bijna overal dan. Want er bestaan wel regels voor het wildkamperen in Europa. 

Voordat je met de camper vertrekt, raden we aan om je te verdiepen in de wildkampeerregels die gelden in verschillende Europese landen. Van de Noordkaap tot aan de Straat van Gibraltar; elke bestemming heeft z’n eigen set richtlijnen.

Om je te verlossen van een hoop uitzoekwerk geeft deze blog je meer inzicht in de regels omtrent vrij kamperen. We delen tips om optimaal van je avontuur te genieten, terwijl we de natuur en lokale gemeenschappen respecteren. Of je nu een doorgewinterde kampeerder bent of nieuw bent in de wereld van off-grid kamperen: deze gids wijst je de weg. 

Wat is wildkamperen?

We hebben het over wildkamperen of vrij kamperen als we kamperen buiten de aangewezen kampeerterreinen of speciale camperparkeerplaatsen. Het gaat om het overnachten op openbare plekken of vrije natuur met de auto, bestelwagen, camper, caravan of in een tent. Je staat dus niet op een camping op iets wat daarop lijkt. 

Overnachten in de open lucht zonder camper heet bivakkeren en is net wat anders. Het is vooral populair onder wandelaars en fietsers die willen overnachten tijdens langere tochten. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen wildkamperen en rusten. Rusten betekent namelijk kortstondig pauzeren. Je mag bijna overal even uitrusten in de natuur of schuilen tegen weer en wind. Of als je moe bent en je je rijvaardigheid weer wilt herstellen. Dit mag in afgelegen plekken zoals bossen, bergen, stranden of andere natuurlijke locaties. 

Wildkamperen blijft een avontuur en brengt iedereen dichter bij de natuur. Maar het vraagt ook extra oplettendheid. Respecteer de lokale regels en wetten om de impact op het milieu te minimaliseren.

Lief voor natuur: Leave no trace

Het is een bekend begrip onder vele kampeerliefhebbers. De algemene regel Leave no trace, zegt het al: laat geen sporen achter. En het is zelfs nog beter om de plek wat beter achter te laten dan hoe je ‘m aantrof. Denk tijdens het wildkamperen aan de volgende uitspraak:

Take nothing but pictures, leave nothing but footprints.

Kamperen in natuurreservaten en nationale parken doe je beter niet tenzij het toegelaten is. Deze plekken worden vaak streng beschermd en de omgeving is vaak kwetsbaar.

Als je reist met de camper en je wilt graag vrij kamperen, zijn dit een paar handige basisuitgangspunten:

  • Ruim je afval op

  • Vermijd schade aan de natuurlijke omgeving

  • Pas op met een vuurtje maken

  • Verstoor niet de flora en fauna van het gebied

  • Laat de plek netjes achter, zodat andere kampeerders dezelfde schoonheid kunnen ervaren

Wildkamperen in Scandinavië

Scandinavië is een fantastische bestemming om wild te kamperen. Hier geldt het zogenaamde Allemansrecht: het land is van iedereen en iedereen mag er gebruik van maken. In Noorwegen, Zweden en Finland heb je dus de vrijheid om in de natuur te verblijven en vrij te kamperen. Hier is wel een aantal voorwaarden aan verbonden om overlast en misbruik te voorkomen. Maar dat is logisch. 

Oorspronkelijk is het Allemansrecht niet bedoeld voor campers en caravans en is minimalistisch kamperen gewenst. Het is niet de bedoeling om typisch ‘camping gedrag’ te vertonen, maar juist respect te hebben voor de natuur om je heen.

Regels Allemansrecht

  • Wildkamperen mag, maar niet op privéterrein of omheind gebied

  • Parkeer aan de kant van de weg 

  • Blijf maximaal 3 dagen op dezelfde plek staan

  • Verblijf niet binnen een straal van 100 meter van een woonhuis

  • Ruim je rotzooi op en laat de locatie netjes achter

  • Je mag een vuurtje maken, maar wees voorzichtig en houd rekening met de omgeving

Het Allemansrecht kan variëren per land en regio. We raden aan om lokale voorschriften te kennen en te respecteren. Vraag desnoods de regels aan de lokale bevolking om zonder zorgen te verblijven.

Noorwegen

Met de camper naar Noorwegen is een feest. Het Allemansretten is een van de basisrechten. In Noorwegen betekent dit dat het land van iedereen is en iedereen er dus gebruik van mag maken. Daarentegen geldt ook dat je tijdens het wildkamperen zo min mogelijk moet opvallen. Het is dus niet de bedoeling om gebruik te maken van een voortent, bijvoorbeeld. Minimalisme is hierbij de gouden regel. 

In Noorwegen: 

  • mag je vrijwel overal kamperen, maar niet op omheind terrein

  • mag je maximaal 3 dagen op dezelfde plek staan

  • mag je niet binnen een straal van 100 meter van een woonhuis verblijven

Zweden

Het Zweedse Allemansrätten geeft je de vrijheid om in de natuur te verblijven en te kamperen. Met de camper kan je wildkamperen in Zweden. Maar rijden in de natuur is wat lastiger, want dit kan het milieu schaden. Dit is geregeld in het terrängkörningslag, dat het rijden met motorvoertuigen op terreinen regelt. Het is verboden om met een auto, motorfiets, bromfiets of ander gemotoriseerd voertuig op onbedekte bodem in de natuur te rijden. 

Vrij kamperen in Zweden betekent ook: met oog op de bescherming van de natuur en het milieu. Meestal parkeer je de camper aan de kant van de weg of op een mooie rustplaats. Als je op een mooie plek wilt overnachten, dan mag je met je tent of camper 24 uur lang verblijven.  

Finland

In Finland geldt een vergelijkbaar recht als in Zweden, namelijk het Jokaisenoikeudet. Hierdoor kan iedereen zich vrij bewegen en verblijven in de natuur. Overnachten in de natuur in daarbij inbegrepen. Let wel op, want wildkamperen in natuurgebieden, nationale parken en op stranden is niet toegestaan. 

In Finland is het eveneens belangrijk om:

  • zorgvuldig om te gaan met het land

  • geen sporen achter te laten

  • privéterrein te vermijden

  • niet te kamperen in kwetsbare gebieden en natuurreservaten

Denemarken

In Denemarken gelden specifieke regels voor het vrij kamperen met de camper. Hoewel het land bekendstaat om z’n ruim 400 eilanden zijn wildkampeerplekken beperkt. Er geldt zelfs een strikt verbod op kamperen op het strand. Je mag alleen op aangewezen campings en speciale camperparkeerplaatsen staan, tenzij je toestemming hebt van een landeigenaar (bijvoorbeeld een boer) om op eigen terrein te overnachten. Voor sommige campings heb je een campingpas nodig, dus houd hier rekening mee. Gelukkig bieden natuurcampings een mooi alternatief voor reguliere campings en mag je hier gerust staan met je camper.

Wildkamperen in Noord-Europa

Schotland

Wildkamperen in Schotland is toegestaan, maar geldt niet voor gemotoriseerde voertuigen. Desondanks kan je prachtige reizen maken met de camper door de Schotse landschappen. Het vrij kampeerrecht is gebaseerd op de regels van gastvrijheid en is vastgelegd in de Scottish Outdoor Access code. Parkeer de camper zorgvuldig op een aangewezen plek als deze in de buurt is, zodat je de omgeving zo min mogelijk verstoort. De Schotse regering raadt aan om voorzichtig te handelen, de verkeersregels te respecteren, opritten niet te blokkeren en het milieu te beschermen.

IJsland

The Land of Fire and Ice. Een gewilde locatie voor camperaars en kampeerliefhebbers. Je vindt bijna nergens zulke indrukwekkende vergezichten zonder een ziel tegen te komen. IJslanders zijn, volkomen begrijpelijk, trots op dit stuk land. Wildkamperen is daarom officieel niet toegestaan. Het wordt zelfs niet gewaardeerd door de lokale bevolking en hier wordt streng op gecontroleerd. Vooral in toeristische delen van het land zoals het zuiden en in bewoonde gebieden mag je niet vrij kamperen. Zoek daarom de daarvoor aangewezen plaatsen en campings op om alsnog te genieten van de prachtige natuur. Als je ergens kampeert en je begint een wandeltocht, dan mag je eventueel de camper op een camping laten staan en een tentje opzetten op een paar speciale plekken.

Wildkamperen in Centraal-Europa

Duitsland

Duitsland hanteert ingewikkelde juridische regels waardoor wildkamperen met de camper in principe verboden is. Er bestaat geen landelijke regelgeving en iedere gemeente hanteert eigen voorschriften. Daardoor is het lastig te bepalen wat wel of niet mag. Over het algemeen is overnachten toegestaan op speciaal aangewezen camperplaatsen, parkeerplaatsen en de reguliere campings. Je mag op iemands privéterrein verblijven als je hiervoor toestemming hebt van de eigenaar, tenzij plaatselijke overheden dit verbieden. We raden aan natuurparken te vermijden, want hier geldt een kampeerverbod. Via Landvergnügen bekijk je of je bij de boer mag overnachten. Raadpleeg de Deutscher Alpenverein website voor informatie over het kampeerleven per Duitse regio.

Oostenrijk

Wildkamperen en vrij kamperen is officieel niet toegestaan in Oostenrijk. Met de camper mag je wel op aangewezen parkeerplaatsen staan. Buiten Wenen, Tirol en nationale parken mag je wel maximaal één nacht overnachten. Daarnaast zijn er veel (natuur)campings waar je met de camper mag staan. Doorgaans gelden strenge regels in Oostenrijk als het gaat om wildkamperen en, afhankelijk van de deelstaat, riskeer je een boete die kan oplopen tot €14.500,- (!) in natuurreservaten, nationale parken en beschermingszones.

Zwitserland

Wildkamperen in Zwitserland mag officieel niet. Of toch wel? In sommige regio’s mag je vrij kamperen in de natuur boven de boomgrens (2000 meter), maar dit is meestal alleen mogelijk met een tent. Wanneer je met de camper door Zwitserland reist, vraag je het beste op dat moment aan de lokale bewoners wat mag en wat niet mag. Per regio verschilt dit en soms kom je net een vriendelijke Zwitser tegen die je de mooiste off-road plek aanwijst. Zoals in de meeste landen is het in Zwitserland verboden te kamperen in nationale parken, wildreservaten, natuurgebieden en rustzones.

Toch liever een plekje midden in de natuur in plaats van een camping? SwissTerroir is een initiatief om mensen dichter bij de lokale bevolking te brengen. Voor een vast bedrag per jaar mag je bij wijnboeren, kaasmakers en chocolatiers overnachten. Zo leer je Zwitserland écht goed kennen!

Wildkamperen in Zuid-Europa

Frankrijk

In Frankrijk mag je overnachten op aangewezen camper- en parkeerplaatsen. Dit zijn les Aires de Camping-car plaatsen. Daarnaast bestaat het initiatief France Passion om te ontdekken bij welke wijnboeren en landboeren je op het land mag overnachten. 

Vrij kamperen in Frankrijk mag:

  • met toestemming van de grondeigenaar of politie

  • niet in beschermde natuurgebieden

  • op minstens 500 meter van een monument

  • op minstens 200 meter van een natuurlijke waterbron of drinkplaats

  • niet direct aan de kust

Overnachten op parkeerplaatsen kan tot maximaal 7 dagen, behalve als iets anders staat aangegeven. Dit geldt ook voor plaatsen langs de snelwegen.

Spanje

Wildkamperen en vrij kamperen in Spanje mag met de camper onder regionale voorwaarden. Verblijf in ieder geval niet zomaar in nationale parken, want die zijn meestal beschermd. Overnachten langs snelwegen is wel toegestaan. Bovendien bestaat het Spaanse initiatief España Discovery dat, net als bij het Franse initiatief, vertelt bij welke wijnboeren en boerderijen je mag overnachten.

Italië

Het is officieel niet toegestaan om wild te kamperen met de camper in Italië. Er zijn wel een paar uitzonderingen en situaties waarin het wordt getolereerd door lokale bewoners en autoriteiten. In die gevallen loop je ook weinig risico om een boete te krijgen. Verder zijn toeristische gebieden en aan de kust vaak beschermd en hier mag je niet wildkamperen. Zulke plekken worden regelmatig gecontroleerd en in het ergste geval krijg je een boete €100 - €500. 

Ga je meer het binnenland in en ben je verder verwijderd van toeristische gebieden? Dan is vrij kamperen meestal geaccepteerd. Je mag op verschillende plekken rusten om je rijvaardigheid te herstellen. Verder is het altijd aan te raden een grondeigenaar te vragen of je een nacht op privéterrein mag verblijven.

Portugal

Portugal staat bekend als geliefde bestemming voor camperavonturen. Terwijl campings een populaire optie zijn, bieden steeds meer locaties speciale voorzieningen voor campers. Voor de avontuurlijke reiziger zijn er de Easycamp locaties, waar je na aankoop van lokale producten één nacht gratis en zelfvoorzienend overnacht in een landelijke omgeving. Wildkamperen is onder bepaalde voorwaarden toegestaan, zoals maximaal 48 uur binnen dezelfde gemeente, behalve in natuur- en kustgebieden of als er een verbodsbord staat. Als je een vergunning hebt aangevraagd bij een gemeente en toestemming hebt van de grondeigenaar of politie, dan mag je ook wildkamperen.

Griekenland

In Griekenland is wildkamperen met de camper verboden. Je mag wel vrij staan met de camper onder strikte voorwaarden. Zo is het niet toegestaan om buiten de camper te gaan zitten; stoelen en luifels moeten binnen blijven. In diverse gemeenten is kamperen met een tent toegestaan, tenzij er een verbodsbord staat. Bij twijfel over de toegestane kampeerplaatsen is het slim om vooraf toestemming te vragen of te kiezen voor een reguliere camping. Op die manier voorkom je boetes wegens illegaal kamperen, die kunnen oplopen tot wel €3000.

Slovenië

In Slovenië is wildkamperen verboden en de autoriteiten, waaronder politie en rangers van nationale parken, houden streng toezicht. Als je betrapt wordt, riskeer je een boete tot €500. In nationale parken lopen boetes op tot €1000. Daarom is het verstandig om ‘s nachts weg te blijven uit deze gebieden. Buiten natuurparken en beschermde natuurgebieden is meer mogelijk en vind je sneller een plaats waar je met de camper kan en mag staan. Daarnaast vind je in dorpen vaak een gratis camperplaats met diverse voorzieningen.

Albanië

Albanië, met z’n prachtige natuur, is een perfect land om met een camper te verkennen. Wildkamperen is bijna overal toegestaan vanwege het nog steeds beperkte toerisme. Behalve in nationale parken, bij staatsgebouwen en op privéterreinen. Vraag van tevoren na of je in deze gebieden zou mogen kamperen, want uniforme regels bestaan niet. Als je niet zeker weet of een plek privé is, dan kan je dit aan iemand vragen. Vaak zullen eigenaren van een woning je toestaan om 1 of 2 nachten te kamperen. Dit maakt het ontdekken van het land met de camper een avontuurlijke ervaring.

Vind verborgen plekken met Overland Campers

Wij zouden onszelf niet zijn als we niet dagelijks on the hunt zijn naar de beste plekken ver buiten de gebaande paden. Juist die afgelegen plekken, omringd door prachtige natuur, waar je vrij kan staan. En waar je, rekeninghoudend met de omgeving, perfect wild kampeert met de camper. 

Daarom hebben we de mooiste off-grid kampeerplekken in Europa verzameld en in een handige lijst geplaatst. Deze lijst vol wildkampeerplaatsen delen we graag met andere avonturiers die met de camper op pad gaan. Wil je wildkamperen op een van deze plaatsen? Laat het ons weten en we geven je direct toegang tot de selectie.

Volgende
Volgende

Het avontuur roept: de Mercedes Sprinter 4x4 van Overland Campers